Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

«Παραδοσιακο Ανωγειανο Σπιτι» ο δημιουργός του Γιώργης Σμπώκος


πηγή : (www.anogi.gr)  Ρεπορτάζ :Γιώργης Μπαγκέρης
Φωτογραφίες: Μανόλης Σαμόλης
Ο Γεώργιος Σμπώκος είναι ένας άνθρωπος με πολυσχιδή δραστηριότητα στα Ανώγεια πάντα με βάση την συνέχιση και διάδοση της πλούσιας Ανωγειανής παράδοσης και λαογραφίας.

Συνταξιούχος εκπαιδευτικός σήμερα προσέφερε σαν δάσκαλος στο Δημοτικό σχολείο από το 1959 οπότε και διορίστηκε. Υπηρέτησε πιστά τα Ανώγεια και ως Δήμαρχος Ανωγείων με σημαντική προσφορά την περίοδο 1991-1998. Συγγραφέας 17 βιβλίων με πλούτο υλικού για τα Ανώγεια, τις οικογένειες, τα ήθη και έθιμα του τόπου, τον πολιτισμό, τα τραγούδια τους.

Δημιουργός μαζί με την αείμνηστη σύζυγο του Αμαλία του περίφημου Παλιού Ανωγειανού σπιτιού το 1999, ένας χώρος στο σπίτι του που θυμίζει μουσείο και μέσα περιλαμβάνει αντικείμενα που έβρισκε κάποιος στα σπίτια των Ανωγείων δεκαετίες πριν.

Υφαντά, εργαλεία, σκεύη, έπιπλα, ενδύματα που χρησιμοποιούσαν παλιά οι Ανωγειανοί και που άρχισαν να εξαφανίζουν με ταχείς ρυθμούς η πρόοδος και η ανάπτυξη και όσα φυσικά διασώθηκαν από τις φλόγες του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων βρίσκονται σαν εκθέματα στο Ανωγειανό σπίτι, σε ένα χώρο που αξίζει να βρεθεί κάποιος που έρχεται στα Ανώγεια.

Πρόθεση του κ. Σμπώκου είναι όλος αυτός ο πλούτος γνώσης και ιστορίας να μην χαθεί.

Με επιστολή του γνωστοποίησε την πρόθεση αυτή, να δωρίσει όλο αυτό το υλικό που έχει συλλέξει εδώ και δεκαετίες στον Δήμο Ανωγείων με την προϋπόθεση να δημιουργηθεί ένας κατάλληλος χώρος στο χωριό και να στηθεί το Κοινωφελές   Ίδρυμα” Γεώργιος και Αμαλία Σμπώκου” μέσα στο οποίο ο επισκέπτης θα γίνεται κοινωνός της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.  




























































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου