Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014

Μιχάλης Καλλέργης - Η ήρεμη δύναμη από την Κρήτη

Πηγή: Ogdoo.gr                                      Γράφτηκε από  
Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική στα 12 του χρόνια παίζοντας αρχικά μαντολίνο, ενώ στη συνέχεια το ενδιαφέρον και την αγάπη του κέρδισε η λύρα, με την οποία και συνέχισε ως μουσικός.

Αυτοδίδακτος στην ουσία, απολύεται από φαντάρος και ξεκινά να παίζει (επαγγελματικά πλέον) σε γλέντια και εκδηλώσεις. Οι επιρροές του, όπως και των περισσότερων μουσικών της γενιάς του γνωστές: Κώστας Μουντάκης, Θανάσης Σκορδαλός, Λεωνίδας Κλάδος, με καταλυτικότερη όλων να είναι εκείνη του μεγάλου Ψαρονίκου. Σαφώς, παρά την ιδιαίτερη προτίμηση του στο ρεπερτόριο του Ξυλούρη, διαμορφώνει γρήγορα το δικό του αναγνωρίσιμο ύφος.

Δημιουργεί τον πρώτο του δίσκο το 1987, με γενικό τίτλο «Πρωτοφανίστικος Σεβντάς» και ακολουθούν άλλες επτά δισκογραφικές δουλειές, εξίσου ποιοτικές και με την ίδια μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο. Έχει συμμετάσχει επίσης και σε δισκογραφίες άλλων καλλιτεχνών.

Είναι από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες τις γενιάς του και έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλους. Στο ξεκίνημα του και για οκτώ χρόνια περίπου, με τον Μύρων Σκουλά, με τον Μιλτιάδη Σκουλά, τους αδελφούς Φραγκιαδάκη, τον Βασίλη Σταυρακάκη, τον Βασίλη Συγλέτο, τονΓιώργη Σταυρακάκη, τον Κώστα Καλλέργη, τον Γιώργη Ξυλούρη (Ψαρογιώργη), τον Μιχάλη Κουνάλη, τον Μανούσο Καλλέργη και πολλούς άλλους.

Κόντρα στο πνεύμα της εποχής που θέλει τους καλλιτέχνες, ακόμα και τους παραδοσιακούς, να κάνουν «εκπτώσεις» στην ποιότητα της μουσικής, εκείνος συνεχίζει στον ίδιο δρόμο εδώ και 27 χρόνια. Σταθερός, παραδοσιακός, μερακλής όσο λίγοι, χωρίς φανφάρες και κινήσεις εντυπωσιασμού ανεβαίνει στο πάλκο, γίνεται ένα με τη λύρα και τον ήχο της και η μυσταγωγία του γλεντιού ξεκινά!
- Πηγή: Ogdoo.gr - http://www.ogdoo.gr/prosopa/kalos-toys/mixalis-kallergis-i-iremi-dynami-apo-tin-kriti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου